Les jornades Optoinnova de la UA exposen avui els últims avanços i estudis sobre Optometria, Contactologia i Visió

Els nous graus i màsters han augmentat la possibilitat d'eixides professionals per a l'optometrista

La participació de les clíniques privades incrementa la qualitat i quantitat d'intervencions en el programa d'aquesta edició

Detall de la inauguració, amb el rector de la UA, Manuel Palomar, el degà de la Facultat de Ciències, Andreu Bonet Jornet, i Vicente Camps, director del Departament d'Òptica, Farmacologia i Anatomia de la Universitat d'Alacant i organitzador d'Optoinnova

 

 Fotografies: Roberto Ruiz. Taller d'Imatge (FGUA)
Alacant, 23 de maig de 2014

Per primera vegada, en les tres edicions en què ja s’han fet, les jornades Optoinnova, organitzades pel Departament d'Òptica, Farmacologia i Anatomia i l'Escola de Negocis de la Universitat d'Alacant, estan orientades a les empreses del sector òptic oftalmològic, a més de per a alumnat. La resposta ha sigut la col·laboració de vint empreses del sector i la participació de les cinc clíniques oftalmològiques d'Alacant, la qual cosa ha obligat els organitzadors a condensar l'elevat nombre de ponències que hi impartiran els especialistes en intervencions de quinze minuts cadascun. Aquestes donaran pas als cursos durant la vesprada, on els alumnes poden aprendre coses que transcendeixen del coneixement que reben en les aules, gràcies a la participació dels experts. El director del Departament d'Òptica, Farmacologia i Anatomia de la Universitat d'Alacant i organitzador d'Optoinnova, Vicente Camps Sanchis, xifra en dos-cents trenta els inscrits, procedents de tota Espanya i d'Iberoamèrica, tant professionals de l'Optometria com de l'Oftalmologia i del sector empresarial en si, a més de l'alumnat.

El camp laboral de l'optometrista s'ha expandit recentment gràcies a la modificació de l'estructura d'aquests estudis superiors. Vicente Camps Sanchis, director del Departament d'Òptica, Farmacologia i Anatomia de la Universitat d'Alacant i organitzador de les jornades, afirma que "des que l'Optometria ha passat a ser un grau universitari i s'han creat màsters les clíniques confien molt més en l'optometrista..., la majoria de les clíniques d'Alacant busquen molt el suport de l'optometrista i comença a ser una peça clau en les clíniques". A més, assenyala, "ja estan considerats per a entrar en un hospital públic, perquè tenen els coneixements concrets per a ser capaços de valorar tot el que és la salut visual". També s'està treballant ara perquè les òptiques, espai on acabava fins ara l'optometrista, siguen reconegudes com a centres de salut visual, ja que estan reconeguts com a tal.

La importància de la prevenció precoç de les patologies oculars en els xiquets, ja que facilita la recuperació del sistema visual, és el tema de la xarrada que impartirà el doctor Enrique Chipón aquesta vesprada. Per aquesta mateixa raó, els optometristes fan campanyes de prevenció, bé en els col·legis, bé en les clíniques, incidint en les revisions optomètriques. "És exageradament alt el percentatge d'alumnes que no tenen una bona correcció visual, amb la qual cosa tot açò influeix en els seus estudis, perquè no s’hi veuen bé. Açò ho hem comprovat en algun col·legi on hem anat i hi hem detectat un 20% de xiquets de 13-14 anys que no s’hi veuen bé. És impensable en una societat moderna com la nostra", afirma Camps.

Sobre prevenció i vigilància també ha parlat el doctor José Belda, de la Clínica Oftálica, qui ha analitzat, en la seua intervenció, l'augment del glaucoma en persones operades de miopia i hipermetropia, denominada cirurgia refractiva. Belda recalca la importància d’“educar” el pacient operat i recordar-li la necessitat de seguiment i vigilància del glaucoma per a tota la vida. 

Actualment, la Universitat d'Alacant investiga en aquest àmbit científic en col·laboració amb clíniques oftalmològiques, amb la inclusió dels seus estudiants de màster a les recerques que desenvolupen les clíniques i dirigeixen els treballs de màster.

El rector de la UA, Manuel Palomar, inaugurava aquest matí Optoinnova, junt amb el degà de la Facultat de Ciències, Andreu Bonet Jornet, i Vicente Camps.