Professionals en virtualització 3D i estudiants mostren els seus treballs en el Congrés Final del Màster en Patrimoni Virtual

L'esdeveniment s’ha convertit en un punt de trobada d'especialistes per a fer contactes professionals i aliances d'empreses especialitzades

 

Alacant. 12 de juliol de 2017

Els millors virtualitzadors de patrimoni d'Espanya, Balawat, mostraran el divendres 14 de juliol els seus treballs inèdits en el Congrés Final del Màster en Patrimoni Virtual de la Universitat d'Alacant, que té lloc aquest dia a la sala d'actes de l'edifici Germà Bernàcer de la Universitat d'Alacant. Els assistents podran conèixer la reconstrucció de Pompeia en tres dimensions, treball que encara no s'ha presentat en públic. Balawat és l'empresa que duu a terme tota la reconstrucció de Cartagena en 3D, tant per a plafons com per a vídeos i, fins i tot, per a la realització d'una pel·lícula. Ells són part dels experts professionals que presentaran les seues aplicacions.

El congrés té un format mixt, amb participació de professionals i d'alumnat del màster, i ha esdevingut un punt de trobada d'especialistes. «Vénen professionals de tot Espanya», apunta Jaime Molina Vidal, un dels directors del màster en Patrimoni Virtual. Una de les raons que explica que s'haja convertit en referència per a experts professionals és que «per a tirar endavant els projectes grans cal que s'unisquen diverses empreses, perquè una de sola no ho pot fer. El congrés és punt de trobada per a captar especialistes i professionals, i planificar treballs conjunts».

Durant el matí del divendres seran els alumnes els qui exposaran els treballs de final de màster; la vesprada es dedicarà a la participació dels professionals en reconstrucció 3D, realitat augmentada i digitalització de patrimoni.

El grup de Patrimoni Virtual de la UA serà el que cloga la jornada de divendres amb l'exposició dels seus últims projectes.

El fet que el Màster es faça en castellà, unit al seu caràcter semipresencial, ha permès la captació d'alumnat de Llatinoamèrica, amb una mica més del cinquanta per cent.

La passada edició el congrés, d'inscripció gratuïta, va arribar al centenar d'inscrits.

Baelo Claudia i la zona portuària de Cadis en el segle XVIII, la vila romana baiximperial del Saucedo, a Talavera La Nueva (Toledo), les mines d'Hellín a Albacete, o la reconstrucció d'un plafó d'art rupestre paleolític de la cova de Nerja, a Almeria, són alguns dels treballs resultants que els alumnes exposaran.

Vídeo Màster Patrimoni Virtual

 

Imatges:

Foto1: Treball de final de màster de David Vacas. Reconstrucció virtual de la necròpoli dels animals sagrats del nord del Saqqara (Egipte).

Foto 2: Treball de final de màster de David Vacas. Reconstrucció virtual de la necròpoli dels animals sagrats del nord del Saqqara (Egipte).

Foto 3: Treball de final de màster de Mónica Sánchez. Arqueta napolitana del s. XVI al Museu Nacional d'Arts Decoratives (Madrid). Documentació 3D, anàlisi i representació de patologies mitjançant tècniques 2D/3D i restauració virtual.

Foto 4: Treball de final de màster de Raquel Gorriz. Reconstrucció virtual de l'església visigoda de Santa María Quintanilla de las Viñas, Burgos.

Foto 5: Treball de final de màster de Lorena Olazábal. Proposta metodològica per a l'aplicació de nous mitjans 3D i 3D als processos de conservació i restauració de béns culturals.