Optoinnova 2018 descobreix com les noves tècniques d'imatge i simulació permeten personalitzar els tractaments òptics

La investigadora del CSIC, Susana Marcos, detalla a la UA els seus últims avanços en sistemes de simulació en els quals el pacient pot experimentar lents intraoculars abans de la cirurgia

 

Instants de la inauguració d’Optoinnova 2018 i de la conferència de la investigadora del CSIC, Susana Marcos

 

Alacant. Divendres, 18 de maig de 2018

La investigadora del Centre d’Òptica del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Susana Marcos, ha tractat avui en Optoinnova 2018 com les noves tecnologies de diagnòstic milloren la qualitat òptica de l’ull. Distingida amb el premi Rei Jaume I en Noves Tecnologies l’any 2017, Marcos és tot un referent en el desenvolupament de tècniques d’imatge i simulació.

En aquest sentit, el seu grup d’investigació ha dissenyat tècniques de simulació capdavanteres que permeten, d’una manera real, experimentar com veurà un pacient després d’una cirurgia. “Tractem de personalitzar els tractaments i obtenir així una imatge quantitativa de l’ull per a seleccionar el tractament que oferirà una millor qualitat d’imatge en la retina i preferència perceptual en el pacient”, assenyala l’experta.

De fet, en el camp de les lents intraoculars, grans companyies multinacionals ja estan utilitzant aquestes tècniques que són quasi com una “cirurgia virtual” perquè el pacient puga provar diferents lents i seleccionar la més adequada abans de la cirurgia.

La investigadora del CSIC ha emprès diverses aventures empresarials com una tècnica per a mesurar la qualitat òptica de l’ull en col·laboració amb l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT). Es tracta d’un sistema compacte, com uns prismàtics de grandària, per a mesurar les diòptries de miopia, hipermetropia o astigmatisme a un baix cost i sense necessitat d’un especialista. “El nostre mercat inicial són països en vies de desenvolupament on hi ha una forta manca d’optometristes. En llocs com l’Índia o l’Àfrica hi ha 153 milions de persones cegues perquè no han tingut accés a una refracció”, indica Susana Marcos.

 

Optoinnova

El gran esdeveniment de l’òptica i l’optometria de la Universitat d’Alacant, Optoinnova, ha aconseguit un ple absolut amb més de 285 inscrits i la participació d’empreses i clíniques referents en el camp de l’òptica i la visió. A més, ha sigut l’escenari triat per a la presentació d’una nova lent, patentada per Brien Holden Vision Institute, per al control de la miopia, patologia ocular que només a Europa afecta quasi el 40% de la població i arriba fins al 90% en continents com Àsia o Àfrica, segons dades de l’organització d’Optoinnova.

“Optoinnova sorgeix com un punt de trobada entre les empreses i el col·legi professional pensada, principalment, perquè l’alumnat conega els últims avanços en la seua branca de coneixement i puga escoltar a la Universitat d’Alacant els primers i primeres espases del seu camp”, ha destacat el rector de la UA, Manuel Palomar, durant la inauguració de les jornades.

Segons el degà de la Facultat de Ciències, Luis Gras, enguany Optoinnova ha destacat per la col·laboració amb altres universitats, “ja que qualsevol estudiant d’Espanya ha pogut participar-hi pagant el mateix que l’alumnat propi de la UA.”

Gràcies a aquestes jornades, ha assenyalat el president del Comitè Organitzador, Vicente Camps, “estem aconseguint un major nombre d’acords amb empreses perquè el nostre alumnat puga visitar empreses, clíniques i fàbriques, com també convenis d’investigació que es plasmen en nombrosos contractes i projectes amb empreses”.

 

Notícia relacionada

Optoinnova 2018 comptarà amb la presència de la investigadora del CSIC i premi Rei JaUme I de Noves Tecnologies Susana Marcos